Sosyal Medya

Dünya

Avrupa’yı ikiye bölen kürtaj tartışması

Bu kürtaj meselesinde sadece kadın haklarında değil, öncelikle yeni doğacak çocuğun haklarından da bahsetmek lazım.



Paris’ten Julie:
“Kürtaj konusunda Ä°spanyol hükümetinin ani deÄŸiÅŸen kararı kadın hakları konusunda Avrupa’da geriye gidiÅŸin bir iÅŸareti mi? Siz ne düÅŸünüyorsunuz?”

Hayat için YürüyüÅŸ Kolektifi sözcüsü Virgine Mercier:
“Bu kürtaj meselesinde sadece kadın haklarında deÄŸil, öncelikle yeni doÄŸacak çocuÄŸun haklarından da bahsetmek lazım. Burada annesinin karnında bir çocuk var. Ve onun da özgürlüÄŸü bulunuyor. Onun da yaÅŸama hakkı bulunuyor.

Yani söz konusu sadece kadın hakları meselesi deÄŸildir. Bu nedenle, Ä°spanya’nın kararını deÄŸiÅŸtirmesi geriye dönüÅŸ olarak alglanamaz. Tam tersine anne rahmindeki çocuÄŸun haklarını gözeten insancıl bir tavır söz konusudur.

Bütün bilim adamları algılama kabiliyetini yaÅŸamın baÅŸlangıcı olarak kabul eder. Bizim kolektifimiz sıfır kürtaj için mücadele veriyor. Yani insan hayatının baÅŸladığı noktada kürtaj kabul edilemez. Åžimdi Fransız hükümetine de bu ÅŸekilde bir adım atması çaÄŸrısında bulunuyoruz. Sistematik kürtajın yerine hükümet hamile kadınlara yardımcı olmalı.

Bebeklerin hayatını önemseyen doÄŸru bir politika için 1975 yılında yürürlüÄŸe giren Veil yasasının iptal edilmesini öneriyoruz.

Avrupa Kadın Lobisi Başkanı Viviane Teitelbaum:
“Bu konuda cinsiyetler arasındaki eÅŸitlik ilkesini kullanmak gerekiyor. Kürtaj hakkı bugün demokrasi için vazgeçilmezdir. Burada sadece kadınların seçme özgürlüÄŸü gibi bir haktan ziyade demokrasinin özünü düÅŸünerek karar vermek gerekiyor.

Çünkü kürtaj kadın erkek eÅŸitliÄŸinin saÄŸlanması için önemli. Yani kürtaj hakkı bir seçim olarak sunulmalı. Bu yüzden Ä°spanya’daki reform tasarısı tabii ki geriye dönüÅŸtür. Hem de çok manidar bir geriye dönüÅŸtür. Aynı anda Avrupa Parlamentosu bu konuyu ulusal devletlerin yetkisine bırakmaya karar verdi. Avrupa yasaları bu konuyu ele almayacak. Birkaç haftalık embriyon bir bebek deÄŸildir. YaÅŸayıp yaÅŸamamasına karar verecek durumda deÄŸildir. Bunun yanı sıra hiç ÅŸüphesiz yaÅŸama hakkı korunmalıdır. Fakat bu hak yaÅŸamakta olan anneye aittir.

Cinsel yaÅŸamın eÄŸitilmesi hususu tekrar önemini koruyor. Tabii ki kürtaj gibi bir kararı vermek çok kolay deÄŸil. Ama en önemlisi bunun saÄŸlam koÅŸullar altında yapılması ve kürtaj yapacak kadına psikolojik ve fiziki destek saÄŸlanması. Bizim desteklediÄŸimiz konu budur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.